Tradueix

dilluns, 26 d’octubre del 2015

Al.leluia! Ha finalitzat una altra fase d’obres a Sant Aniol!!!!


 
A mitjans de setembre s’han vist acabades unes obres del tot esperades i desitjades pels Amics de Sant Aniol d’Aguja. Unes obres que s’iniciaren el 8 d’abril i que, amb molt d’esforç, però també il·lusió, ens han portat a veure la coberta de la rectoria de Sant Aniol acabada el 17 de setembre. Una coberta, la de l’edifici principal, que haurà d’aixoplugar moltíssims excursionistes i visitants en general. Talment anys enrere. L’objectiu d’aquestes obres recordem que és retornar la funció de refugi de muntanya al vell edifici rectoral. Així doncs, avui amb un bon somriure us anunciem aquesta bona nova. Una situació que molts potser ja haureu vist en directe o bé mitjançant alguna foto però, en definitiva,  una situació de la qual els Amics de Sant Aniol estem molt orgullosos i satisfets. Era, com hem dit abans, unes obres molt esperades i, avui, veure fet realitat allò que fa pocs anys era quasi increïble és d’una satisfacció enorme. La millor explicació és que pugeu a Sant Aniol i visiteu personalment l’estat actual. És d’agrair l’esforç de tantes i tantes persones, entitats, empreses i establiments, ens…públics i privats,
i tots els que amb el seu gra de sorra ho han fet possible. I res millor dit, perquè us posem per exemple que en menys d’un mes (agost), s’han pujat més de 8 tones de sorra a l’esquena per aquells viaranys. Un treball de formigues. Gràcies als centenars de visitants que fent cas a les propostes dels Amics de Sant Aniol han anat pujant les bossetes de 5kg aproximadament que trobaven preparades a la Muntada (inici del sender). A més de teules i altres materials que els paletes anaven demanant en el transcurs de les obres. També molt importants els camps de treballs que s’han anat realitzant al llarg d’aquest període i, com no, els campaments que van realitzar a mitjans d’agost els joves de la Secció “ la Traça” del Centre Excursionista de Banyoles.


Semblava que mai arribaria el moment però sí, tota la burocràcia a punt i el material des de finals de gener allà preparat. Els paletes feien camí del Gomarell amunt, dia rere dia i les bigues es començaven a posar a lloc. La cosa ja començava a tenir un altre color però als pocs dies s’hi veieren els cabirons col·locats i al seu damunt les fustes (matxembrats). Ara sí que es veia ja la coberta feta…però no, seguidament hi veiérem els aïllants i la capa de compressió al damunt…ara sí, des de l’interior ja estàvem a aixopluc i no veies el cel. Fita quasi assolida. Un esforç complementari ens portà a veure les primeres teules col·locades així com les tres xemeneies, previstes en el projecte, formades. Amb tot, arribàvem a mitjans setembre i la teulada quedava totalment acabada.

Després d’aquesta fase, repte que s’esperava  des de temps  molt allunyats,  ara toca mirar endavant i anar preparant sense fre les properes fases. Això implica moltíssima feina desinteressada de molta gent però, amb la il·lusió que aquest projecte ens ha transmès, segur que no defallirem i si ens hi acompanyeu encara a,b més motiu. Demanem com sempre la col·laboració de tothom ja sigui participant a camps de treball, fent-se amic-col·laborador per tan sols 10€ mínim a l’any, fent alguna aportació (mecenatge) d’alguna quantia més elevada…  etc, etc , etc. També ens caldrà portar a terme la molt feixuga tasca burocràtica, realització de projectes, petició de  permisos, tramitació de subvencions, busca de mecenatges …
Cada dia que passa tenim més clara la certesa que aquest projecte, que inicialment semblava impossible, de mica en mica es fa realitat. I ara ja podem dir que  l’històric edifici ja està SALVAT. Començarem aviat a pensar a realitzar les passes necessàries per al seu funcionament, tant de papers com de més obres a l’interior. I que d’aquí a un temps l’obertura definitiva sigui una realitat. Però encara passaran algunes publicacions com aquesta per anar-vos informant del procés en tot moment. Però com heu anat veient això no té aturador i siguem tots molt conscients del que això representarà pel bé de la Vall d’Aguja , pel municipi de Montagut i Oix i per l’Alta Garrotxa en general. Tenir aquest equipament en aquest lloc en concret ofereix un ventall de possibilitats que ens porten fins i tot a reforçar i a multiplicar la relació interfronterera entre la Catalunya Nord i el Principat. Les fronteres són administratives però no físiques i el refugi encara ho farà més real. La història ens recorda la importància interfronterera del lloc i, avui, podem constatar que turísticament també és punt capital a no menystenir. Fem doncs, tots plegats, possible la continuïtat de les seves obres i així ben aviat tots en podrem fer ús i gaudi.
També cal esmentar les obres de millora que s’han portat a terme en el camí, des de la Muntada (zona del Gomarell)  fins a la gorja del Citró. Unes millores que ha impulsat i gestionat el Consorci de l’Alta Garrotxa per tal de retornar al camí el vell ús d’animals de bast. Totes aquestes millores van encaminades a un únic objectiu del qual ben aviat tots ens en sentirem plenament orgullosos.

De moment, molt contents d’explicar-vos aquesta última fase portada a terme  amb l’esperança que en les properes publicacions ja podrem tornar donar bones notícies. Així doncs, deixeu-nos proposar-vos una visita a la zona. Arribats a Sant Aniol us convidem a apropar-vos a la Font, asseieu-vos al banc i mireu la vella rectoria. La seva teulada llueix d’allò més i el cor segur que bategarà d’alegria. De seguida et vénen a la ment vells episodis, aventures, anècdotes… viscudes en aquest equipament i la visió mig perduda ja us portarà a veure el projecte finalitzat: el refugi de sant Aniol en funcionament 40 anys després de la seva obligada clausura . Però, siguem realistes, obrim els ulls… i ajudeu a fer realitat aquesta última visió.
 Al·leluia! La coberta de Sant Aniol està acabada.


Amics de Sant Aniol d’Aguja

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada