Tradueix

dilluns, 26 d’octubre del 2015

Aplec de la Mare de Déu de la Devesa

Com ja ve essent de costum, el dissabte després del quart diumenge d’agost, és a dir, després de l’aplec de sant Bartomeu del Cós, li toca celebrar la seva festivitat a l’ermita situada a l’altra banda de Fluvià, al veïnat dels Angles. La seva patrona presideix les diverses pairalies que té als seus peus, les quals es mira des d’un enlairat caire, lloc des del qual presumeix d’una magnífica vista panoràmica del Prepirineu Gironí.
Un any més es va portar a terme la diada de l’aplec i el temps va voler acompanyar amb un bonic sol i un airet de marinada fent que el lloc fos del tot agradable. La bona harmonia entre els més de 140 assistents també va ajudar. A les 11 del matí ja havien anat arribant bona part dels assistents. Molts d’ells ho feien a peu des del propi veïnat dels Angles o bé des de Castellfollit passant per les balmes de Caxurma, mentre que d'altres ho feien en vehicle, en aquest cas passant per Begudà. Era a aquesta hora en punt quan la campana “Serra del Bosc” repicava indicant l'inici de la celebració Eucarística, la qual va presidir Mn. Esteve Soy amb l’acompanyament de la coral parroquial de Montagut pel que fa a l’animació de cants. Al final es van cantar, com és tradició, els goigs, versió dels quals va presidir el seu compositor musical, Mn Lluís Solà (rector de Sant Esteve d’Olot i arxiprest de l’alt Fluvià).
A la sortida de la missa els socis, enguany encapçalats per la família Olivet (exCan Noguer), van repartir les ofrenes (pans) que moments abans el mossèn havia beneït.
Mentrestant, el ritme de sardanes sonava fent la diada més festiva i tot seguit es va sortejar un esplèndid lot alimentari que, en aquesta ocasió, va acabar en mans d’un veí de Castellfollit de la Roca.
Finalment, el soci d’honor d’enguany va passar el tortell al soci d'honor del proper any (la Teresa, exCan Fàbrega), testimoniant així el relleu de responsabilitat anual.

A partir d’aquesta hora, alguns dels assistents agafaven el camí de retorn mentre que uns quants (una seixantena), aprofitant les barbacoes que l’organització havia preparat, es van quedar a dinar gaudint de l’entorn.
Ja ben entrada la tarda, era l‘hora dels Adéus… i mentre es deien adéu-siau, s’entonaven propostes per l’edició del proper any, les quals es tindran ben presents.
Aquesta diada d’aplec és organitzada pels socis i la parròquia de Montagut amb la col·laboració de l’Ajuntament de Montagut i Oix, l’associació Terra Aspra de Montagut i els caçadors de Begudà.

Josep Maria Costa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada