Tradueix

dimecres, 22 de juliol del 2015

Aplec de Sant Aniol d'Aguja

L’Aplec de Sant Aniol d’Aguja, un èxit absolut amb multitud de participació.


El passat diumenge 24 de maig, un any més, l’aplec de Sant Aniol d’Aguja, un dels més històrics de les nostres comarques, ha gaudit plenament  d’una diada multitudinària, molt animada on sempre s'hi barreja la bellesa de l’indret amb la nostàlgia i la història d’un passat centenari que sembla no haver transcorregut. Les vestimentes de l’època de “la punyalada” (la famosa novel·la de Marian Vayreda) donaven, una vegada més, color i riquesa a la diada festiva en honor al patró Sant Aniol.



De bon matí, riuades de persones procedents de diferents indrets  enfilaven Gomarell amunt. També arribava gent a través de Talaixà i la Vall d’Hortmoier… i, com no, seguint una tradició llunyana de pelegrinatge, els de Sant Llorenç de Cerdans i altres pobles de la Catalunya nord davallaven per les Canals. En definitiva gent procedent d’ambdues vessant de l’administrativa línea fronterera es retrobaven amb abraçades i encaixades al collet de Clarioles, on començà l’animació musical de les gralleres de Montagut i l’acordió d’en Manelic, que protagonitzaven els airosos cants de benvinguda. Tot seguit, pelegrinatge amb la imatge del Sant patró al capdavant. A l’interior de l’ermita celebració de la Paraula i cant dels goigs. En acabar, cercavila amb les gralleres fins als Prats de la Font on es varen desenvolupar els acostumats encantaments de tortells, elecció de l’hereu i la pubilla de l’aplec d’enguany, càrrecs que han recaigut en Jules Roget Gruel, de la Catalunya nord, i en la Marta Nonell, per part del principat. Tot seguit el grup juvenil “la traça” del centre excursionista de  Banyoles va dirigir uns molt participats jocs de cucanya. Com a teló de fons a la festa es va gaudir d’un mural de llana de colors tipus “mandala”, que fou instal·lat en una de les parets del refugi expressament per la diada per tal de donar un toc artístic. Una obra creada per les noies de “Banyoles Knitting”. I ja amb la gana feta, més de cinc-centes persones escampades pels diferents Prats anaven dinant, de les quals unes dues centes  gaudiren de l’arrossada comunitària. I ja per anar acabant la festa, la qual estava marcada per la coincidència amb la jornada electoral, molts dels participants desfilaven ben d’hora. Per això, just havent dinat es varen efectuar els sorteigs de quadres i, rapidament, l’actuació musical a càrrec d’en Manelic amb l’esporàdica ajuda de la colla del Ganxet (un parell de músics  Banyolins amb acordió i violí). Tots plegats  animaren i feren saltar i ballar als presents . L’habitual cants dels Àdeus tampoc va faltar.

Jules Roget Gruel i Marta Nonell
En definitiva, una excel·lent diada festiva on l’organització es mostrava molt satisfeta ja que s’aprofità per pujar material per la  tan esmentada reconstrucció del refugi de muntanya per a excursionistes que des d’anys enrera s'hi porta a terme. A més,  l’organització tenia muntada una paradeta per tal d’informar del projecte així com també per fer amics-col·laboradors i, com no, vendre tot tipus de material en benefici d’aquest esmentat refugi. Enguany, com a noventat, es podia apadrinar una teula aportant 5 euros a canvi d’escriure-hi el nom , una frase, un desig… Un acte simbòlic que serveix per recaptar fons  per la coberta de l’edifici que, com varen poder comprovar tots els assistents, ja està molt ben encaminada per la seva reconstrucció i , si no hi ha res de nou, estarà acabada a finals d’estiu. Sens dubte,  un goig molt esparat  i desitjat.

Així doncs, moltes gracies a tothom per la participació i col·laboració a tots nivells: participant als actes, ajudant a la pujada de material i comprant alguna que altra cosa per tal de fer una aportació económica, que prou falta fa. Tot plegat ha transmès un ple suport a l’organització per la gran tasca realitzada i per realitzar. Moltes Gràcies!
Josep Maria Costa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada