Tradueix

dimecres, 16 de desembre del 2015

Aplec de Sta Bàrbara de Pruneres (2015)


El dissabte 5 de desembre va tenir lloc, un any més, l’aplec en honor a la verge i màrtir Santa Bàrbara que té lloc a l’ermita situada al enlairat cim de Pruneres al municipi de Montagut i Oix, a l’Alta Garrotxa.
De bon matí el temps es presentava amb algunes gotes que feien preveure una jornada trista i complicada. Arribats al cim en Jordi, l’ermità de l’indret, ja va assegurar que no seria res i efectivament el dia va esdevenir esplèndid i calorós. Això si, pels volts de les 4 de la tarda ja va començar a fresquejar de debò.

Unes 290 persones van acudir a l’esdeveniment. A quarts d’onze es pogué gaudir d’un esmorzar popular i gratuït a l’esplanada de l’ermita tot contemplant la bellesa del lloc mentre es podien escoltar els ritmes de la dansa més bella que es fa i desfà a Catalunya: la sardana.


A dos quarts de dotze en punt, la campana ressonava airosa indicant l’inici de la celebració Eucarística que presidiria Mn. Lluís Solà, rector de Sant Esteve d’Olot. Mn. Lluís, enamorat d’aquesta contrada, de la que n'havia estat rector en acabar els seus estudis eclesiastics, i sempre fidel a la cita, va desgranar en el transcurs de la homilía la vida de la patrona i les paraules de Jesús amb la realitat quotidiana de la humanitat present. L’acte religiós va finalitzar amb el cant dels goigs i la salve.


Tot seguit encantament de coques i sorteig d’un pernil i un quadre (gentilesa de la vidua de l’artista Miquel Plana). L’associació “Amics de l’Alta Garrotxa”, coorganitzadora de l’aplec, va fer entrega d’un obsequi a Miquel Espigoler del mas Palomeras. A continuació, ballada d’una sardana que va aplegar una petita però joiosa rotllana que el Puig de Bassegoda es mirava amb alegría.
Les diferents colles presents a la diada festiva s’anaven asseien a taula i els dos focs preparats per l'ocasió fumejaven d’allò més. Les seves brases deixaven en bon punt els diversos aliments que s'hi anaven acostant. Tal vegada alguna de les colles s’elaborava una gran paella.
A la placeta de l’ermita un parell de parades d’àmbit local donaven color i alegria.
A la sobretaula en Manelic de Pera, amb el seu inseperable acordió, donava ritme i melodia a velles tonades donant continuitat al bon ambient d’aplec. Ara si, el fred ja hi era present però les boniques i velles melodies juntament amb l’escalf del foc feien que una bona colla de ferms presents d’allà no es moguessin.

Que aquestes tradicions continuïn per molt anys amb la bona harmonia entre els presents  que sempre si desprèn. Per molts anys i fins el proper primer dissabte de desembre.

Josep Maria Costa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada